Buitengewone Leden Clubs

Klaver IV

De hoogste tijd voor Klaver IV

Binnen de Unie kennen wij vele zogenaamde ´sub-clubjes’ - soms best groot ook - bestaand uit een aantal leden die zich op de één of andere manier verbonden voelen.

Bernard, hoezo?
Ongeveer 10 jaar geleden werd ik lid van de Unie en is de oprichting van Klaver IV aangekondigd. Al heel snel kwamen Bim Pannenborg en Jos van de Vliet erbij. De anderen volgden snel.


Was er een mission statement?
Beetje. Een gezellige club vormen om samen gezellige en/of interessante dingen te ondernemen, en tegelijkertijd ook beseffen dat de Unie wat groter is dan een clubje, kan ook erg leuk zijn.

Maar die IV? Wijst niet naar jullie vier beste eigenschappen? Vier meest prominente leden?
Nee, helemaal niet. Wat dat betreft zijn we niet zo ideologisch. We hebben ook geen manifest. Het is eigenlijk voornamelijk het leuk hebben met elkaar. Ook wel wat betekenen voor elkaar, niet dat dat nou ergens uitgesproken is, of dat dat ergens opgeschreven staat, maar dat merk je wel. Als mensen ziek zijn of als er wat mee is dan wordt daar aandacht aan besteed. En dat vind ik mooi om te zien. Dat straalt men wel uit. Het is natuurlijk wel zo dat sommigen elkaar wat beter kennen. Zo zijn we gegroeid anno 2019 naar 9 man. Groeien is geen doel op zich, al zou het kunnen dat er nog leden bijkomen. Kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit, dat is zeker.

Hoe werkt die groei? Hebben jullie een soort van ballotage? Worden mensen voorgedragen?
Ach, op gegeven moment dan borrelen mensen vaak mee, zijn ze in de buurt en als dan iemand denkt die past wel bij ons, dan kan hij iemand voordragen. Iedereen moet het daar dan wel mee eens zijn.

Gaat dat erg formeel?
We hebben daar wel afspraken over. Meestal ontstaat er op een moment een consensus, daarna maken we het officieel.

Hebben jullie een bestuur?
Nee, er is een voorzitter, eigenlijk is hij gewoon het aanspreekpunt. 

Hebben jullie ook een vaste vrijdag waarop jullie zo vaak mogelijk komen?
Ja, we komen in principe de 4e vrijdag van de maand bij elkaar. Maar soms switchen we naar de 1e vrijdag, ook omdat je dan ook weer wat andere leden kan spreken. Heel soms, als we een jaarplannetje bespreken, eten we apart. Maar in beginsel is ons credo dat er nog veel meer gezellige leden zijn die we ook willen zien en spreken. Ook aan tafel.

Jullie zijn nogal een gemengd gezelschap, toch?
Ja. We hebben een aantal echte techneuten. Wat mensen uit de chemische hoek, wat financiële natuurlijk. En heel verschillende leeftijden. Dat levert mooie discussies op. We willen gewoon samen een goeie tijd hebben, iets voor elkaar kunnen betekenen. De Unie is toch ook een sociale trefplaats voor doorgaans drukbezette mensen. Wat we wel doen is regelmatig een activiteit organiseren. Dat varieert van cultuur, wijnreizen en bijvoorbeeld een trip naar Barcelona om ook even voetbalwedstrijd van de plaatselijke vereniging bij te wonen. Ook ballet (met onze partners) doet wel eens mee en spontane ideeën komen ook wel eens op. Elk nieuw lid van ons Klaver IV wordt gevraagd een gezellige activiteit te organiseren, we houden wel eens een BBQ, kortom, van alles wat.


Doen jullie ook wel eens iets met de echtgenotes?
Jazeker. We nemen ze mee naar de bepaalde festiviteiten op de Unie, maar er gaan ook stemmen op om eens een eigen activiteit te organiseren met de echtgenotes. Zoals al beschreven, het varieert en soms doen echtgenotes mee, soms niet. Concerten bijvoorbeeld wel, zeilen tot nu toe nog niet.

Hebben jullie contact met andere clubs?
Jawel. Paul van Alphen heeft eens voor ons een whiskyproeverij georganiseerd en toen hebben 
we De Fonteijn uitgenodigd. Was een superleuke avond. Maar gestructureerde contacten zijn er niet. 

Unielid of Klaver IV lid?

Beiden. De Unie kent veel gezellige mensen met ‘tekst’. Dat maakt ook met hen de Unie beleven interessanter. Wij zien ons als lid van de Sociëteit én van Klaver IV. Open naar allen en ook met elkaar.

Contact

  • Bernard Scheffens
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Klaver IV

Leden

Paul van Alphen
Bert van der Wijk
Toby Nieman
Paul Overakker

Bim Pannenborg

 Peter Hans ter Weer

Bernard Scheffens
Jos van de Vliet
Martin Sulman
 

Inlog leden